Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Jätkän X Kulttuuripäivät Varkaudessa 1992

Jätkän X Kulttuuripäivät Varkaudessa 26.–28.6.1992

 

Jätkän X Kulttuuripäivät Varkaudessa 26 28 6 1992 Kansi

 

TERVETULOA VARKAUTEEN!

Varkaus on oikea paikka järjestää kymmenennet Jätkän kulttuuripäivät. Tämä on Itä-Suomen teollistunein kaupunki, jolla on jo parin vuosisadan mittainen teollinen perinne. Tämän päivän elinkeinorakenteessamme metsäteollisuus on edelleen avainasemassa ja sen menestyminen tai vaikeudet vaikuttavat voimakkaasti kaupunkilaisten elinoloihin. Nyt ovat vuorossa vaikeat ajat, mutta uskomme vahvasti siihen, että hyvät ajat taas tulevat, niin kuin ne ovat vuosikymmenten varrellakin tulleet ja kääntäneet kaupungin kehityksen taas uuteen nousuun.

Kun siis paikka tämän kulttuuritapahtuman järjestämiselle on oikea, niin voi kysyä, onko myös ajankohta oikea. Konkurssit, irtisanomiset ja lomautukset ovat jokapäiväisiä uutisia Varkaudessa. Työttömyysaste lähenee kahtakymmentä prosenttia, mikä merkitsee, että n. 2000 henkeä on vailla työtä. Mielialat kaupungissa ovat apeat. Onko tässä tilanteessa sijaa kulttuuritapahtumalle? Mielestäni on. Lienee tutkimuksinkin todettu, että taloudellisesti vaikeina aikoina tarve kulttuurielämyksiin lisääntyy. Ilmapiiri kaupungissamme on, niin uskon, vastaanottavainen siihen antiin, minkä Jätkän kulttuuripäivät tarjoaa. Se anti on sekä asiapitoinen että viihteellinen ja ennen kaikkea elämänläheinen.

Repe Helismaa väittää eräässä laulussaan, että “reilu jätkä on kaikille tuttu. Monelle varmasti Varkaudessakin on ja jos ei vielä kaikille, niin se puute korjaantuu kesäkuisena viikonloppuna Jätkän X kulttuuripäivillä eri puolilla kaupunkia. Tulkaa joukolla tutustumaan!

Varkauden kaupungin puolesta toivotan kulttuuripäivien osanottajat lämpimästi tervetulleiksi Varkauteen.

Sulo Kilpiö
kaupunginjohtaja

 

JÄTKÄ ELÄÄ!

Jätkän Kulttuuripäivien elinkaari on 25 vuoden mittainen, kolmannes itsenäisen Suomen iästä. Tuon neljännesvuosisadan aikana vain metsä on pysynyt lähes entisellään. Suhtautuminen metsään, sen hyödyntämisen muodot ja tehokkuus ovat muuttuneet rajusti.
Metsä on ollut aina toimeentulon lähde. Ennen puun teollista käyttöä metsä antoi riistaa. Se antoi myös suojan vainolaisilta. Ilman metsää ei oltaisi pysytty hengissä.
Metsä tulee edelleenkin pysymään toimeentulomme ensimmäisenä ehtona, vaikka muitakin käsityksiä esitetään. 25 vuoden aikana jätkät ovat huvenneet alle kymmenykseen, mutta puu antaa silti puolet vientituloistamme. Työpaikat ovat siirtyneet muualle, mutta raha kansantalouteemme tulee silti puusta.
Elämme vaikeaa taloudellista murrosta, jossa epäusko iskee ajatuksiin. Huoli huomisesta puristaa metsäväkeä joka suunnalta. Jospa huomista ei tulekaan? Niin ei voi käydä. Huominen tulee erilaisena kuin tämä päivä, huomiseen voimme vaikuttaa.

Jätkän Kulttuuripäivät ovat toimineet jätkien, entisten ja nykyisten, yhdyssiteenä. Se on ollut tapahtuma, jota on kyselty ja odotettu. Elämä ei saa olla joka hetki totista puurtamista. Väliin on mahduttava muutakin. Jätkän Kulttuuripäivät on tapahtuma, joka jää aina mieleen.
Viettäkäämme savolaisessa maisemassa rentouttavia hetkiä ja latautukaamme ottamaan vastaan huominen. Rakennamme sitä yhdessä, Sinä ja minä.

Raimo Lindlöf

Maaseututyöväen Liitto ry

 

 

TERVETULOA TULEVAISUUS

Nyt jos koskaan pitäisi vanhan sanonnan mukaisesti nähdä metsä puilta. Näköalattomuus on ajamassa Suomea talouslaman lisäksi syvään henkiseen lamaan. Emme kykene näkemään riittävästi vallitsevan suhdannetilanteen yli. Epävarmuuden tilalle kaivataan nyt uskoa tulevaisuuteen.
Tulevaisuutta ei rakenneta ajamalla yhteiskuntaa alas vaan pistämällä pyöriä pyörimään. Tarvitaan työtä, ei lomautuksia. Yhteiskunta pysähtyy kokonaan jos edelleen vain otetaan ostovoimaa pois ja säästetään. Saha soikoon metsässä, ei kansalaisten peruspalveluja leikkaamassa.
Suomi elää edelleen metsästä. Ei kuitenkaan enää tulevaisuudessa pelkästään puusta, vaan metsien moninaiskäytöstä. Metsämme antavat monella tavalla mahdollisuuden monien elinkeinojen kehittämiseen. Ei vähiten matkailun osalta Järvi-suomessa. Metsäammattilaisten, myös metsureiden tarve ja arvostus säilyvät myös tätä kautta.
Jätkän Kulttuuripäivien yhteydessä järjestettävissä Metsäänhuutajaisissa alan vaikuttajilla on mahdollisuus yhdessä keskustella metsästä, yhteiskunnasta ja ihmisestä. Tilaisuus käytettäköön hyödyksi yhteisymmärryksen löytämiseksi. Toivottavasti metsä vastaa...
Tervetuloa tulevaisuus, toivottaa Työväen Sivistysliitto tunnuksenaan. Tulevaisuutta ei nähdä uhkana, vaan mahdollisuutena. Huomisen historiaa kirjoitetaan nyt tehtävillä päätöksillä. Laulun sanoin “lehti historian on kääntynyt, me uutta täytämme tässä ja nyt”. Päätökset tulee tehdä yhdessä eikä nyt tapahtuvalla yksipuolisella sanelulla.
Toivon, että Jätkän Kulttuuripäivien osanottajat saavat itselleen mukaan henkisiä eväitä oman tulevaisuutensa rakentamiseen. Kovien aineellisten arvojen joutuessa laman kouriin tarvitaan vahvoja henkisiä arvoja viemään meidät vaikeimpien aikojen yli. Työväen Sivistysliiton puolesta toivotan ajan ankeudesta huolimatta viihtyisiä päiviä Varkaudessa ja kiitän kaikkia Jätkän Kulttuuripäivien järjestelyihin osallistuvia hyvästä työstä.

Jouni Backman

Työväen Sivistysliitto TSL ry:n puheenjohtaja

 

 

VOIMAA KULTTUURISTA

Me savolainen metsäväki olemme iloisia siitä, että Jätkän X Kulttuuripäivät on saatu tänne keskiseen Savoon ja perinteikkääseen metsäteollisuuskaupunkiin Varkauteen.
Jätkän Kulttuuripäiviä on järjestetty jo 25 vuoden ajan. Osallistuin jo ensimmäisiin Kulttuuripäiviin Joensuussa 1967. Myös ne tilaisuudet, joihin olen myöhemmin voinut osallistua, ovat olleet varsin tasokkaita ja hyvin järjestettyjä. Haluaisinkin omalta osaltani “nostaa hattua” niille henkilöille, jotka olivat alkuunpanemassa ensimmäisiä Jätkän Kulttuuripäiviä. Se oli todella
hieno idea!
Nyt kun elämme suomalaisessa metsäteollisuudessa sen historian ehkä vaikeimpia aikoja, jolloin kukaan ei voi olla varma työpaikastaan, on meidän jokaisen yrittävä ammentamaan elinvoimaa jokapäiväiseen elämäämme eri lähteistä. Siksi on tärkeää, että henkisen kulttuurin kautta voimme saada voimia selvitä joskus vaikeidenkin kausien ylitse ja saada siten uutta sisältöä elämäämme.

Täällä Varkaudessa pidettävien Kulttuuripäivien ohjelma on mielestäni jälleen monipuolinen käsittäen varsin monia aiheryhmiä moottorisahauksesta taidenäyttelyyn.
Uskon, että Jätkän X Kulttuuripäivät ovat omalta osaltaan antamassa meille itse kullekin sitä hengenravintoa, jota me näinä vaikeina aikoina tarvitsemme.
Paikallisen järjestelytoimikunnan ja omasta puolestani toivotan kaikki Jätkän Kulttuuripäiville saapuvat tervetulleiksi. Nauttikaamme yhdessä suomalaisesta metsämieskulttuurista!

Veijo Tidenberq

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja

 

 

Jätkän X kulttuuripäivät Varkaudessa 23.- 28.6.1992

OHJELMA

Ti 23.6 klo 8.00 MOOTTORISAHAVEISTOKURSSI alkaa, Pieksämäen Metsäoppilaitos

Kouluttajina:
- Einari Heiskanen
- Taru Mäntynen
- Erkki Rytkönen

Pe 26.6 klo 8.30 Linja-auto lähtee kilpailupaikalle, Päiviönsaaren tori *

9.00 MOOTTORISAHAUKSEN SM-KILPAILU, Kollinmäen tila
Puun kaato *

12.00 AVAJAISET, Päiviönsaaren koulu
Jätkän messut
Harrastetyönäyttely ja Metsätyövälinenäyttely avataan *

13.00 METSÄÄNHUUTAJAISET Warkaus-sali

Avointen ovien keskustelu
Metsästä, yhteiskunnasta, ihmisestä, nyt kun se vielä on mahdollista
Puheenjohtajana Hannu Taanila *

16.00 Taiteilija OSMO NISSISEN, Kirjasto

”Työtä metsässä” -näyttelyn avajaiset

16:00 JÄTKÄN KATUTAPAHTUMA, Kauppakatu

21.00 JUICE LESKISEN KONSERTTI ** Warkaus-sali

YLEISLIPPU 20,-
KONSERTTILIPUT 70,-
RISTEILY: LAPSET 30,-
AIKUISET 50,-

27.6. klo 9.00 MOOTTORISAHAUKSEN SM-KILPAILU Päiviönsaaren koulun piha
1. teräketjun vaihto, 2. altapäältä-sahaus, 3. tarkkuuskatkaisu *

Tauko

11.30 4. Karsinta *

9.00 - 12.00 MOOTORIAHAVEISTONÄYTÖS, Tori

12.30 VEISTOSHUUTOKAUPPA Tori

12.00 - 17.00 TEHDASKÄYNTEJA 1/2 tunnin välein, Taipaleentie, portti 2

14.00 TUKKILAISKISAT Kutsukilpailu Ämmäkoski

16.30 METSÄHALLITUKSEN HENKILÖKUNTATILAISUUS, Virkailijaklubi

16.30 MALTAANMAKUINEN MUSIIKKITUOKIO teltassa, Tori

17.00 LASTEN TAPAHTUMA. Keski-Savon Musiikkikoulu
Esa Pakarinen Jr johdolla *

18.30 TOPI SORSAKOSKI & AGENTS KONSERTTI, Warkaus-sali

20.00 JATKÄN ILTAMAT JA TORITANSSIT Tori
Katri-Helena, Reijo Salminen, Jazzgirls
Pekka Helinin yhtye, Heikki Kahila

24.00 YÕLAULAJAISET, Kämäri
Eino Puumalaisen johdolla muun muassa Varkauden hanuristit ja Työväen sekakuoro

 

Su 28.6 klo 9.00- 12.00 METSÄTAITOKILPAILU * Kämäri lähtö Jäähallilta

10.00 MERIROSVORISTEILY lapsille, aikuisille***

11.00 SUOMI 75- JÄTKÄ KUIN METSÄ, Warkaus-sali

Peter von Bagh: Jätkän kuva suomalaisessa elokuvassa

 

13.00 PÄÄJUHLA, Päiviönsaaren koulun, Säävaraus Warkaus sali
mukana mm. Pekka Helinin yhtye, Veikko Sinisalo, Katri-Helena. Reijo Salminen, Jazzgirls, Heikki Kahila