Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Eelin syntymäpäivä

Teksti on Leevi Sulkakosken kirjoittamaa ja julkaistu Järviseudun Sanomien Lukijan loolassa ke 30.1.2019. Kirjoitus julkaistaan kirjoittajan luvalla muuttamattomana. Ylläpito on lisännyt mukaan ainoastaan aiheeseen liittyviä kuvia.

 

Elettiin vuotta 1954. Uittomiesurani oli vielä ihan alkumetreillä. Oli viikonloppu, ja periaatteessa sen piti olla vapaa meille kaikille. Jostain syystä kuitenkin minut ja Isä-Heino oli määrätty jäämään uittokämpälle jotain tekemään. En muista mikä oli komennus, mutta kahdestaan me kämpällä olimme.

Joka tapauksessa laskimme uuden lautan täyteen ja sitten lämmitimme saunan. Otimme kovat löylyt ja istuskelimme sitten saunan ulkopuolella olevalla penkillä vilvoittelemassa ja puhelemassa niitä näitä.

Siinä jutellessamme kysyn isältä kuinka vanha Emas Eeli on. Jostakin syystä se asia nyt minua kiinnosti. Isä alkoi mietiskellä ja sanoi, että hänen laskujensa mukaan Eeli täyttää tänä kesänä 65 vuotta. Sitten hän alkoi kertoa mistä hän sen muistaa. ”En minä sitä muuten tietäs, mutta heinäkuussa 1949 yhtenä päivänä oltiin täällä uittokämpällä kahestaan Eelin kans. Kesken päivän tuli Jokelan Eemeli ja kolome hänen tyttövään, Hilikka, Eeva ja Anna-Liisa tänne kämpälle. Sen kummempia selittämätä alakovat tytöt laittaa kämppää kahavituskuntoon. Heillä oli mukanaan valakonen pöytäliina, kahavia, nisuva ja muut tykötarpeet. Hilikka keitti kahavia ja Eeva ja Anna-Liisa panivat liinan pöyvälle ja kupit ja nisut sun muut valamiiks. Me Eelin kans oltiin vähän suu auki, että mitäs nyt. Sillon Eemeli sano, että minäpäs satun tietämään. Se on nyt Eelin syntymäpäivä. Eeli täyttää tänä päivänä 60 vuotta. Onneks olokoon Eeli.”

Silloin oli Eeliltä päässyt itku. ”Muistivat mun syntymäpäivän ja tulivat vielä tänne asti onnittelemaan”. ”En kyllä semmosta osannu oottaa”. ”Me kaikki onniteltiin Eeliä ja Juotiin sitten Eelin 60-vuotiskahavit ja toimiteltiin ja muisteltiin Eelin elämänvaiheita”.

Jälkeenpäin oli Eeli useaan kertaan isälleni ihmetellyt ja sanonut. Voi kuule poika, kun Eemeli ja tytöt muistivat Eelin syntymäpäivän. ”Kyllä se tapaus jäi mieleen. Mun laskujen mukaan siitä on nyt viis vuotta, ja sen mukaan Eeli täyttää tänä kesänä 65 vuotta”, totesi Isä-Heino vielä asian varmemmaksi vakuudeksi.

 

Leevi Sulkakoski