Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Vertti muistelee

Suomalaista tukkilaistaitoa Tukholmassa !!

 

Oli vuosi 1966 syyskuuta, jolloin esittelimme suomalaista tukkilaistaitoa Tukholman sydänmessä Strömmenillä Kuninkaanlinnan edustalla. Arvelujen mukaan paikalle oli kertynyt noin 25 000 ihmistä, jotka saivat ihailla kuuden Pohjois- Suomesta kotoisin olevan tukkilaisen taidonnäytteitä itseni mukaan lukien. Tilaisuus liittyi yhtenä osana Suomen ulkomaankauppaliiton järjestämään Finn Finland-kampanjaan.

 

 rullaus1 1966

 

 

 tukkilaisnaytos 1966

Puoleksi näytösluonteiseen kilpaan osallistuivat seuraavat taiturit itseni lisäksi: Lauri Leinonen silloisesta Laurilasta (nykyinen Keminmaa), Pauli Yliaska Sodankylästä, Martti Mäkinen ja Martti Hamari Simojoelta sekä Kaarlo Julkunen Iijoelta. Joukkueen vetäjänä ja ohjelman suunnittelijana toimi silloinen apulaisuittopäällikkö Antti Mustonen Rovaniemeltä.

 rullaus2 1966

Ohjelmassa oli ensin näytösluonteinen Strömmenin lasku, jonka laskin veljeni Lauri Leinosen kanssa samalla tukilla toisten laskiessa soolona.  Seuraavana oli vuorossa puomillajuoksu yli Strömmenin pingoitetun puomin jonka jälkeen seurasi rullauskilpailu ja taidonnäytteitä joita kuninkaan kaupungin väki seurasi henkeään haukkoen. En tiedä, oliko kuningas katselijoiden joukossa, mutta läheisen linnan ikkunasta hän saattoi seurata esitystämme. Tapahtuma oli historiallinen ja mieleen jäävä. Tapahtuma sai aikaan paljon huomiota ja julkisuutta.

 

Liitteenä muutama keräämäni päivälehtikuva kyseisestä tapahtumasta sekä lisäksi alla muutama onnistunut otos omista tukkilaistapahtumista

 koskenlasku 1958

 

koskenlasku, Jalonkoski, Suomussalmi 1958

 tukkilaismaraton 1960

 

tukkilaismaraton, Rovaniemi, 1960

 Paalla seisonta

tukkilaisnäytös, Kemijoen erottelu, 1964

 

Leinonen

 

Tukkilaisterveisin, Vertti Leinonen