Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Lieksa 1968

 

Valtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut Lieksassa 7.7.1968 

 

Tässä on skannattuna muutama sivu Lieksassa 7.7.1968 järjestetyistä valtakunnallisten tukkilaismestaruuskilpailujen ohjelmalehtisestä. Ohjelmalehtinen on peräisin M. Erosen arkistosta.

 

Valtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut Lieksassa 7 7 1968 osa1pValtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut Lieksassa 7 7 1968 osa2p

 

 

 

 

 

 

 Valtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut Lieksassa 7 7 1968 osa4p  Valtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut Lieksassa 7 7 1968 osa3p

 

 

 Valtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut Lieksassa 7 7 1968 osa5p Valtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut Lieksassa 7 7 1968 osa6p

 

 

Valtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut Lieksassa 7 7 1968 osa7pValtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut Lieksassa 7 7 1968 osa8p

 

Lehtisen sivuilta löytyy tämä alla oleva kirjoitus. Jutun alla on henkilön nimikirjaimet I.K eli Ilmari Karvonen

 

 

Tukkilaiskisojen synty ja kehitys

 

Kevättalvella 1925 haastoi Enso-Gutzeit Oy:n Lieksan piiriesimies Urho Pohja näillä seuduin toimivien puutavaraliikkeiden työnjohtajakunnat ottamaan mittaa toisistaan hiihdossa. Tämä oli alkua siitä lähtien Lieksassa säännöllisesti pidettäville tukkilaisten Maarianhiihdoille talvisavotoiden päättäjäisiksi. Hiihdot olivat henkilökohtaisia ja yhtiöiden välisiä. Osanotto oli varsin runsas. läheten vuosittain sataa hiihtäjää, olipa vuonna 1941 peräti 126 hiihtäjää eri yhtiöstä tai hoitoalueesta. Jotta vanhat työnjohtajat ja apulaisjohtajat saataisiin joukoittain mukaan, annettiin varttuneemmille ikätasoitusta sarjassaan. Jolloin hiihdosta muodostuikin todella massahiihdot, joita yleisökin seurasi suurella mielenkiinnolla.

Jotta savolaisten uittotyössä kehittämä voima ja taitavuus tulisi myös suuren yleisön nähtäville ja jotta tukkilaisten vaimot ja morsiamet pääsisivät Lieksaa kerran kesässä rentoutumaan, päätti toimikunta, joka kokoontui Lieksassa 16.7.1933 järjestää puutavarayhtiöiden toimesta myös kesäkisat. Toimikunnan perustavassa kokouksessa olivat läsnä: Matti Hassinen, Ilmari Karvonen, Yrjö Komu, Urho Pohja ja Eetu Pyykkönen. Kisat tulivat käsittämään uinnin, keluveneellä soudun, köydenvedon ja uivalla tukilla ajon ja pidettiin ne elokuun 6. päivänä 1933 klo 13. Näin oli pantu alkuun Suomen ensimmäiset tukkilaiskesäkisat, jotka heti alussa alkaen saavuttivat suuren osanottaja- ja yleisömenestyksen.

Lieksan seudulla toimivat puutavaraliikkeet hoitivat kisojen järjestelyn muutamia sotavuosia lukuun ottamatta säännöllisesti vuosittain aina vuoteen 1956, josta lähtien kisojen pidosta ovat vastanneet paikkakunnan metsämiesjärjestöt, jotka ovat perinnettä jatkaneet.

Lieksassa aloitetut tukkilaisten talvi- että kesäkisat ovat sittemmin saaneet seuraajia ympäri maan ja tänä vuonna on Lieksa saanut kunnian järjestää valtakunnalliset tukkilaismestaruuskilpailut kesälajeissa.