Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Porttikoski 8.7.1979

Tukkilaiskilpailut Sodankylän Porttikoskella 8.7.1979

 

Porttikoski Kansi 1979

 

ARVOISAT KISAVIERAAT


Pohjois-Suomen tukkilaisurheilun huipentuma, Porttikosken tukkilaiskisat järjestetään nyt 15. kerran. Samalla, kun kilpaillaan juhlan merkeissä, painaa järjestäjien mieltä kysymys, ovatko kisat myöskin viimeiset.


Kun tosiasia on, että Porttikoskella ei kisoja montaa kertaa voida järjestää nykyisessä muodossaan, on syytä hakea paikkaa, missä perinnettä voidaan jatkaa. Eräs mahdollisuus on Rovaniemi, missä tänä kesänä onkin jo toista kertaa tukkilaislajeja Napapiirin Regatta- nimisen vesiurheilutapahtuman yhteydessä. Yhtä mieltä ollaan varmasti siitä, että Porttikosken perinnettä on tavalla tai toisella jatkettava.


Tänään voidaan kuitenkin todeta, että ”vielä on puomi paikallaan, koskessa voimaa on” Tervetuloa Porttikoskelle!

LAPIN METSÄURHEILU r.y.

 

 

Porttikosken tukkilaiskisojen ohjelma 1979

Sunnuntai 8.7.


klo 10.00
- moottorisahauksen alkuerät

klo 12.00
- sauvonta
- joukkuesoutu
- koskenlasku
- puomillajuoksu
- rullaus
- moottorisahauksen loppukilpailu
- ”kissanhännän veto”
- justeerikilpailu


Linja-autokuljetus klo 11.00 alkaen linja-autoasemalta.

 

KILPAILULAJIT JA MUU OHJELMA

1. Sauvonta on henkilökohtainen laji, jossa kilpailija soutaa kosken alas, kiertää merkkipoijun ja sauvoo lähtöpaikalle. Aika ratkaisee sijoituksen.


2. Joukkuesoutu suoritetaan kolmihenkisin venekunnin. Työveneellä soudetaan koski alas, kierretään poiju ja ylitetään muutamia puomiesteitä. Paras aika voittaa.


3. Koskenlasku suoritetaan henkilökohtaisena kilpailuna yhdellä tukilla sauvointa apuvälineenä käyttäen. Kilpailija saa pudota tukilta yhden kerran, mutta lähtiessä ja maalissa on seisottava tukilla. Aikapisteiden summa ratkaisee sijoituksen.


Moottorisahauskilpailun loppukilpailuun pääsee 14 alkuerien parasta. Kilpailu käsittää seuraavat kolme lajia: kiekkojen sahaustuetusta pystypölkystä, tarkkuuskatkaisu ja oksien karsiminen. Virheistä tulee aikalisää ja paras aika ratkaisee.


Puomillajuoksu on henkilökohtainen laji. Kilpailija saa pudota, mutta hänen on omin avuin noustava putoamispaikalla. Aika ratkaisee.


Rullaus. Viimeisenä tukille jäänyt on voittaja.


Näyttely. Kilpailualueella esittävät eri liikkeet moottorisahoja ja muita metsätyövälineitä.


Kenttäravintola. Ruokaa ja virvokkeita.


Tukkilaistanssit. Porttikosken katetulla lavalla lauantai-iltana 7.7. klo 20.30.

Pääsyliput: Lavatanssit aikuiset 15,- , sotilaat 5.-
kilpailut, aikuiset 15,- , sotilaat ja lapset 5,-

Majoitukseen on käytettävissä Sodankylän kirkonkylän 1 lk hotelli,
kolme matkustajakotia, retkeilymaja ja mökkejä Nilimellan ja Orakosken leirintäalueilla.