Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Jätkän XII Kulttuuripäivät Lieksassa 1997

Jätkän XII Kulttuuripäivät Lieksassa 27 - 29.6.1997

 

Jätkän XII Kulttuuripäivät Lieksassa 27 29 6 1997 kansi

 

TERVETULOA JÄTKÄT JA JÄTKIEN KAVERIT

Suomi juhlii tänä vuonna itsenäisyyttään 80 -vuotiaana eurooppalaisena valtiona. Kansakuntamme hyvinvointi ja sivistysvaltiolle ominaiset piirteet ovat suurelta osalta jätkän työllä tarjottuja.
Näillä Jätkän kulttuuripäivillä on tarkoituksena lähestyä jätkää ja jätkän työtä historian kautta. Tälle katoavalle tai jo kadonneelle elämäntavalle on aika nostaa hattua. Tehdään se nyt.

OLLI PELTOLA
Valtakunnallisen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja

LAURI KÄHKÖNEN
Paikallisen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja

 

TERVETULOA LIEKSAAN

Kaupungin virallisen strategian mukaan Lieksa on turvallinen luonto- ja palvelukaupunki. Sen menestyminen perustuu vientiteollisuuteen, pienyrityksiin, matkailuun, maaseutuyrityksiin ja osaavien ihmisten rakentavaan yhteistyöhön.
Luonto- ja palvelukaupungin sisältö on laaja. Lieksan tunnetuimpia luontoalueita ovat Koli, Pielinen ja Ruunaan kosket. Lieksassa on kolme kansallispuistoa. Näistä Koli on koko Suomen tunnetuin luontokohde. Se on Suomen kansallismaisema ja itsenäisyytemme symboli.
Kulttuuri on tärkeä elementti palvelusektorilla. Lieksan ehkä tunnetuin kulttuuritapahtuma on Lieksan Vaskiviikko, jota vietetään joka vuosi heinäkuun viimeisellä viikolla, tänä vuonna 18. - 27.7.1997.
Lieksan tärkeä menestystekijä on vientiteollisuus. Kartonki- ja sahateollisuuden osuus on Lieksassa ollut keskeinen jo yli sata vuotta. Olennaisesti niihin liittyy myös jätkän osuus suomalaisen teollisuuden ja Suomen hyvinvoinnissa. Lieksa on ollut mitä suurimmassa määrin jätkän ja tukkilaisten kaupunki. Sen vuoksi on erinomaisen hyvä ja perusteltu valinta tulla pitämään Jätkän kulttuuripäiviä Lieksaan.
Lieksan kaupunki toivottaa päivien osanottajat lämpimästi tervetulleiksi Lieksaan ja toivoo tapahtumalle menestystä ja kaikille viihtyisää yhdessäoloa.

NIILO TIRKKONEN
Kaupunginjohtaja

 

 

 

TERVETULOA JÄTKÄN XII KULTTUURIPÄIVILLE

Jätkän kulttuuripäivät ovat palanneet 30-vuotispäivänsä kunniaksi alkujuurilleen Pohjois-Karjalaan, maakuntaan, jossa myös ensimmäiset Jätkän kulttuuripäivät pidettiin.
Kolme vuosikymmentä sitten suomalainen yhteiskunta ja metsästä elantonsa saavan työtekijäkunnan asema oli toinen kuin tänä päivänä. Kun vuonna 1966 laskettiin, että Suomessa oli 75 000 ammattimaista metsätyöntekijää, tätä nykyä heidän määränsä on pudonnut reippaasti alle 10000:n. Miehen ja sahan voimin tapahtuva hakkuutyö on vähentynyt vuosi vuodelta, ja nykyisin metsurin sijasta metsässä ahertaa yhä useammin järeä kone.
Työttömyyden kirot ovat olleet niin 1960-luvun jälkipuoliskolla kuin 1990-luvun lopullakin metsureille ja heidän perheilleen jokavuotisia - ja jopa vuosikausia - jatkuneita vitsauksia. Metsäyhtiöiden ja Metsähallituksen palkkalistoilla olevien metsureiden määrä on suorastaan romahtanut viime vuosina. Pahinta tilanteessa on, että useimmilla työpaikkansa menettäneillä on minimaaliset mahdollisuudet työllistyä ainakaan omalla kotipaikkakunnallaan uudelleen muillakaan aloilla. Monelle on ainoaksi vaihtoehdoksi jäänyt elää kitkutteleminen työttömyyspäivärahojen turvin.
Vaikka tulevaisuuden näkymät eivät ole metsäalan ammattilaisten kannalta parhaat mahdolliset, toivon, etteivät ne vie juhlamieltä 12. Jätkän kulttuuripäivien osanottajilta. Tälläkin kerralla päivien ohjelma on monipuolinen ja antoisa: kilpailuhenkiset pääsevät mittelemään taitojaan erilaisissa metsäalaan liittyvissä kilpailuissa ja kulttuurinälkäisillä on vara valita kirjallisuuden, teatterin ja musiikin välillä. Myös kaikki Lieksan nähtävyydet museoista, tehtaista ja metsätyömieskodista taitelija-ateljeeseen asti ovat tarjolla. Nähtävää ja koettavaa siis riittää.

Toivotan kaikille osallistujille hauskoja, mielenkiintoisia ja rentouttavia Jätkän kulttuuripäiviä. Nyt aika ladata akkuja tulevaa syksyä ja talvea varten.

 

HEIKKI PELTONEN

Puu- ja erityisalojen liitto

 

MAANANTAI 23.6.1997

10.00 Hautatervan valmistuskurssi Urheilupuisto

- hauta savuaa

tapahtuman ajan

PERJANTAI 27.6.1997

9.00 - 13.30 Moottorisahauksen SM-kilpailut Lehtola:

- avajaisèt Ruunaantietä 15 km,

puunkaatotehtävä josta viironus 25 km

15.00 Olutteltan avajaiset Urheilupuisto

16.00 - 19.00 Moottorisahauksen SM-kilpailut Urh&lupuisto

- teräketjun vaihto

- alta - päältä sahaus

 

LAUANTAI 28.6.1997

8.00 - 10.00 Moottorisahauksen SM-kilpailut Urheilupuisto

- tarkkuuskatkaisu

10.00 - 10.30 Jätkän kulttuuripäivien avajaiset Urheilupuisto

10.30 - 14.00 Moottorisahauksen SM-kilpailut Urheilupuisto

- puun karsinta

- palkintojenjako

14.00- 15.00 Jätkän kuva suomalaisessa

kirjallisuudessa Kulttuurikeskus

- Teatterimylly

14.30 - 1 5.30 Tukkilaiskisat Lieksan koski

- koskenlasku

 

LAUANTAI 28.6.1997

15.15 - 17.30 Metsähallituksen henkilökunta- Kulttuurikeskus

tilaisuus

1 8.30 - 1 9.30 Jätkän kuva suomalaisessa *) Kulttuurikeskus

musiikissa

- Karkkisäl/it,

Jukka Auvinen & yhtye

20.30 - 21.10 Laulu Tulipunaisesta kukasta *) Kulttuurikeskus

- Lieksan teatteri

19.00 - 20.00 Tukkilaiskisojen “kenttälajit” Urheilupuiston

uimaranta

20.00 - 02.00 Tukkilaistanssiaiset Urheilupuisto

- Eino Grön & Estrada

- Sari Matala

- Rahvaanomaiset

02.00 - Yölaulajaiset tervahaudalla Urheilupuisto

 

SUNNUNTAI 29.6.1997

10.00 Metsätaitokilpailu

10.00 - 11.00 Jätkän kirkko Lieksan kirkko

- Eino Grön laulaa

12.00 - 13.30 Pääjuhla Urheilupuisto

Sisäänpääsy Urheilupuiston tapahtumiin sekä Lieksankoskelle yleislipulla, jonka hinta on 40,-. Myynti kansliassa ja tapahtumapaikoilla.

Kulttuurikeskuksen kulttuuritilaisuuksiin *) lisäksi 5 markan varausmaksu. Varaus tehdään kansliassa.