Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Tervansoutajan patsas Kuhmo

 

 Tervansoutaja

 

Tervansoutajan patsas

Risto Saalasti

1973

Rantapuistossa Kontion koulun ja seurakuntakeskuksen välissä

 

Tervanpoltto ja -soutu olivat aikoinaan kuhmolaisten tärkeimpiä leivänlähteitä. Tervansoudun muistoksi on pystytetty Risto Saalastin veistämä Tervansoutajan patsas Lammasjärven rantaan.

Myös metsätyöt ja uitto tarjosivat toimeentulon monille pitäjäläisille. Uittojen avulla seudun vihreätä kultaa kuljetettiin mm. Kajaaniin, jossa vuonna 1907 perustettu Kajaanin Puutavarayhtiö oli merkittävä kuhmolaisen puutavaran käyttäjä. Vuonna 1955 Kuhmoon perustettiin Kuhmo-yhtiö, joka pitkään oli seudun merkittävimpiä työllistäjiä. 1970-luvulla alkanut Kostamuksen rakentaminen työllisti runsaasti Kuhmon ja koko Kainuun itäpuolen työntekijöitä. Vuonna 1977 Kostamuksessa työskenteli lähes 450 työntekijää. Kun Kostamus-urakka saatiin valmiiksi, monen kuhmolaisen oli lähdettävä Etelä-Suomeen työnhakuun. Kajaaninyliopistokeskus